2011. február 3., csütörtök

Rejtő Jenő a "Ponyvakirály"

- Pénzt vagy életet!
- Életet!
A revolveres merénylő ettől a választól úgy megijedt, hogy visszahőkölt. A számtalanszor elhangzott támadó felszólításra, amióta a világ világ, először hangzott el a fenti válasz. A rabló lövésre kész pisztolya megrezdült a kezében, és egyszerűen nem tudta, hogy mit tegyen. A megtámadott egyén két karját nyugodtan felemelte, mint akit nem érdekel, hogy mi lesz.
Ez volt lefolyását és befejezését tekintve minden idők legkülönösebb és legszomorúbb bűnügyi komédiája. Színhely: San Francisco, Oakland. Írta: az élet.
Személyek:
Egy ideges útonálló.
Egy rezignált áldozat.
(Katonaság, néptelenség.)
Idő: pénz.

Ez volt a legelső néhány sor, amit Rejtőtől olvastam, más szavakkal így kezdődik a Megkerült cirkáló. Nem is kell részleteznem, ez a sajátos és jellemző humor egyből a rabjává tett! Rejtő Jenő nevét mindenki ismeri, sajnálatos módon viszont kevesen olvastak tőle bármit is, pedig egyes iskolákban még kötelezőként is feladják, lehet éppen ezért? :) Ismerősi körömben is megoszlanak a vélemények: van aki ismeri, de nem olvasta (ők a legtöbben), van aki szereti, és van aki utálja (kb egyenlő arányban). Lényeg a lényeg, hogy mindenképp érzelmeket vált ki, nem lehet egyszerűen semlegesnek maradni!
Viszonylag egyszerű kis történetekről van szó, amik a váratlan események miatt rendkívül bonyolulttá válnak, persze a végén minden szál összeér, és mindenki boldog. A gazemberek abszolút szerethető karakterek, mindenki mögött egy titok lappang, legyen szó akár légiós, western, vagy tengerész történetről. A kedvenc szereplőm kékszakállú Wagner úr, aki Piszkos Fred mellett tűnik fel rendszeresen, és rajta lehet a legjobban szórakozni. (Annyira nagyon a kedvencem, hogy a profilomban szereplő idézet is az ő szájából hangzik el.) Amit még kiemelnék, azok a kocsma nevek. Zseniális! Néhány ízelítő:


VELŐTANYA

A VÍG KILOCCSANTÓHOZ!

A zongoránál PEPITA OFÉLIA áll és gitározik.



GRAND HOTEL

Ötórai gabonapálinka
Esténként az úri közönség verekszik
Kitűnő széklábak!
Belépés díjtalan!

Megbízható elsősegély!
Kilépés bizonytalan!


HOTEL HALL

A

NÉGY BÖLCS SINTÉRHEZ
ÖT ÓRAI PÁLINKA
TÁNC! ELŐÉTELEK! BEJÁRAT!



KÁVÉHÁZ ÉS ÉTTEREM
"A Négy Döglött
Patkányhoz"
AZ ÚRI KÖZÖNSÉG TÁNCOL!
HIDEG-MELEG
 IDŐBEN NYITVA!


És végül még a kedvenc kocsmai szabályzatom:


FIGYELEM!!
A KLUB HELYISÉGÉBE
LŐFEGYVERT, ÓLMOSBOTOT, KÉST,
BOXERT VAGY BÁRMILYEN
GYILKOLÁSRA ALKALMAS SZERSZÁMOT
BEHOZNI
AJÁNLATOS!!
FEGYVER NÉLKÜL BELÉPNI TILOS
ÉS ÉLETVESZÉLYES!! AZ EBBŐL
EREDŐ BALESETEKÉRT MINDEN
FELELŐSSÉGET ELHÁRÍT
AZ IGAZGATÓSÁG



Aki kedvet kapott esetleg a közelebbi ismerkedéshez annak egy figyelmeztetés: hamar függőséget okoz, a könyvek között ajánlott szünetet tartani! :)


CSAK
A RUHATÁRBAN ELHELYEZETT
TÁRGYAKÉRT
NEM
VÁLLAL FELELŐSSÉGET
AZ IGAZGATÓSÁG


2 megjegyzés:

  1. Van olyan ember, aki ismeri és nem szereti Rejtőt? El sem tudom képzelni. Egyes iskolákban kötelező? ? ? Hol van az az iskola? Gyerekfejjel mindig arra gondoltam, de jó lenne, ha unalmas szépirodalom helyett Piszkos Fred lenne a tananyag. Nálunk az egész osztály (na jó, fiúk) olvasta, és ki voltak osztva a szerepek. Én kaptam Fülig Jimmy becenevét, amit büszkén viseltem. Igaz, ez már rég volt.

    VálaszTörlés
  2. Néhány amerikai filmben emlegették (szerintem a felületes fordítás miatt) az "oxymoron" szót. Nem értettem - utánanéztem, de igazából csak most esett le: nagy kedvencem, Rejtő Jenő, az oxymoron legnagyobb királya. :)

    VálaszTörlés